Hvordan våger du å sammenlikne hijab og langt hår, Grande?
- Ikke gjør hårsveis til en sak parallelt med et problem som på verdensbasis rammer flere hundre millioner kvinner og deres rettigheter, skriver generalsekretæren i LIM. Her er tidligere Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grande klar for å kommentere Fremskrittspartiets farvel til regjeringen i 2020. Foto: Heiko Junge/NTB

- Ikke gjør hårsveis til en sak parallelt med et problem som på verdensbasis rammer flere hundre millioner kvinner og deres rettigheter, skriver generalsekretæren i LIM. Her er tidligere Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grande klar for å kommentere Fremskrittspartiets farvel til regjeringen i 2020. Foto: Heiko Junge/NTB

Trine Skei Grande tar sats og kaster hele kampen om frigjøring av minoritetskvinner på bålet.


Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Trine Skei Grande skriver i Aftenposten at forventningen om å ha langt hår kan bli like tvangspreget som det å dekke til håret i andre kulturer.

Hvordan våger du å sammenlikne hijab og langt hår, eller sammenlikne presset og byrden som ligger bak det å bruke hijab, opp mot det å måtte ha en bestemt hårsveis?

Jeg hadde aldri trodd jeg skulle lese noe slikt av Grande på selveste kvinnedagen, hvor de fleste parolene - inkludert en av Frps hovedparoler på nettopp kvinnedagen, var å forby barnehijab. Grande tar sats og kaster hele kampen om frigjøring av minoritetskvinner på bålet - på skjønnhetsidealets alter. 

Det handler om grunnleggende rettigheter, Grande.

Det handler om graden av valg

Om du velger å ha langt, kort, oppklippet, frisert, stripete, perm eller ikke noe hår i det hele tatt, vil det ha null nevneverdig konsekvens for deg som vestlig kvinne. Det er mulig du ikke får en toppstilling eller maktposisjon med langt hår, eller at du ikke blir ansatt som modell med perm, men snurr inn barten og ta den diskusjonen i et eller annet moteblad.

Ikke gjør hårsveis til en sak parallelt med et problem som på verdensbasis rammer flere hundre millioner kvinner og deres rettigheter. 

Hovedforskjellen mellom de to tingene du våger å sammenlikne, er graden av valg. Selvbestemmelsesretten din over egen kropp, hår og hud gjør at du kan velge ikke bare hårsveisen din, men også alt annet du bedriver med. Det er ingen som kommer til straffe deg på noen som helst måte hvis du velger å endre hårsveisen din.

Tenk deg om et lite øyeblikk og tygg litt på det, tenk på graden av frihet du har, og graden av frihet en tvangstildekt jente besitter.

Tenk hvis noen av disse millionene av kvinnene og barna i Saudi-Arabia, Iran eller Jemen er tøffe eller vågale nok til å ta det valget, altså ta friheten i egne hender, og dropper hijaben kun for et øyeblikk. Et brøkdels sekund. Tenk videre at det blir oppdaget av feil person, og på hvilke konsekvenser det kan få. 

I beste fall kan det føre til sosial fordømmelse - og jo nærmere Midtøsten du kommer - jo verre er konsekvensene. Det kan for eksempel være fengsling, pisking, steining - og i siste instans døden.

Det er ingen skam å snu

Vi må slutte å snakke ned kampen om kvinners grunnleggende rettigheter og friheter på bakgrunn av vår egen posisjon og frihet. Vi ikke kan påberope oss at vi har nærmest oppnådd likestilling, før alle kvinner er likestilte og frie. 

Dette gjelder også de med en spesiell frisyre i Norge. En hel verden lider i undertrykkelse, mens vi snakker om posisjoner og hårsveiser. 

Jeg legger selvsagt godviljen til og prøver å tolke deg i den retning at det ikke var bokstavelige talt og ment, men forventningene mine til den tidligere lederen av Venstre og kvinnen som stod bak opprettelsen av stiftelsen FødtFri, er høye.

Hovedmandatet for stiftelsen var jo nettopp frigjøring fra sosialkontroll og undertrykkelse. 

Vi har ikke råd til slike plumpe sammenlikninger, selv når det er ment som alt annet enn blodig alvor. Minoritetskvinners kamp har aldri vært så viktig som nå, og av og til så svikter vi dem ubevisst - slik som nå. 

Men, det er ingen skam å snu, Grande.

Først publisert i Nettavisen 09.03.21

Sarah Gaulin