For 270 kroner kan du bli «jomfru» igjen

Halima El Abassi:

For 270 kroner kan du bli «jomfru» igjen

Kvinner skal være jomfru på bryllupsnatten. Men møydommen er en myte.

Skjermdump fra nettside som tilbyr «jomfrukit».

Skjermdump fra nettside som tilbyr «jomfrukit».

Først Publisert 29.11.18 18:11 i Nettavisen

Halima El Abassi er doktorgradsstipendiat og styremedlem i LIM.

Jomfruhinner, jomfrurekonstruksjon og jomfru på bryllupsnatten. Hvorfor tyr noen unge kvinner til inngrep som skal gjøre dem til jomfru på bryllupsnatten? Det er det mange forklaringer på og ofte sees det på som eneste utvei for disse unge kvinnene.  

Kvinnens liv og hele familiens ære, både her og i hjemlandet,  står på spill om hun ikke «blør» på bryllupsnatten. 

Diana er 18 år gammel og hadde hatt kjæreste i ett år. Forholdet varer ikke. Nå skal Diana gifte seg med en ung mann som har fridd til henne. Diana bestiller time hos en kirurg og får gjennomført en rekonstruksjon av sin «møydom». Likevel blør ikke Diana på bryllupsnatten. Svigerfamilien ser ned på Diana, men hennes mann er likevel fornuftig og de er fortsatt gift den dag i dag. (Historien er sann.)

Det forventes at familien kan vise frem et blodig laken dagen etter bryllupsnatten. I noen familier vises lakenet frem til alle som måtte være interessert, mens man i andre familier kun viser det frem til svigerfamilien.  

Mange unge kvinner med minoritetsbakgrunn i Skandinavia lever et fritt liv. De har kjærester, de har sex og de går på date som alle andre. Den eneste forskjellen er at disse kvinnene lever et dobbeltliv. Familien kjenner ikke til denne delen av kvinnens liv som skjer når hun går ut døren hjemme. 

Med tanke på å bli utsatt for overgrep og voldtekt er disse kvinnene ekstra utsatt. De kan ikke gå hjem og snakke med moren sin om at kjæresten har presset dem til sex eller at de har blitt utsatt for voldtekt av fetteren på fars side. Fordi kvinner skal være jomfru på bryllupsnatten. 

Mange av kvinnene som tyr til «jomfruoperasjon» vet godt at bordet fanger. Den dagen de gifter seg med den mannen familien har valgt til dem. Eller for den saks skyld en mann de selv har valgt. Her får de et forklaringsproblem. Hvordan skal de forklare til sin familie og svigerfamilie at det mangler blod på lakenet?

Vi vet ikke hvor mange kvinner det faktisk gjelder eller hvilke konsekvenser det får om de ikke blør på bryllupsnatta  Illustrasjonsfoto: Istock

Vi vet ikke hvor mange kvinner det faktisk gjelder eller hvilke konsekvenser det får om de ikke blør på bryllupsnatta

Illustrasjonsfoto: Istock

Møydommen er en myte. Møydom, jomfruhinne, hymen eller skjedekrans er alle ord som blir brukt om det samme fenomenet. Men finnes det i virkeligheten? Det er en utbredt myte, at alle kvinner har en jomfruhinne. det er mer korrekt å kalle det en skjedekrans. Det er også langt ifra alle som blør ved første samleie.  

Minoritetskvinner er ikke klar over myten og tyr derfor til kirurgiske inngrep utført av lege for å gjenskape «jomfruhinnen». Vi kan spørre oss selv om det er forsvarlig at vi har leger som utfører disse inngrepene for eksempel i Danmark.  

Er vi med på å gjøre med skade enn nytte? Flere gynekologer og plastikkirurger tilbyr operasjoner som koster fra 4500 til 12.000 kroner.  

Halima El Abassi tar doktorgrad i æresrelatert vold og konflikter ved Oslo Met.  Foto : Privat

Halima El Abassi tar doktorgrad i æresrelatert vold og konflikter ved Oslo Met.

Foto : Privat

Et alternativ til operasjon hos legen er å kjøpe et såkalt «jomfrukit». På en nettside kan du kjøpe en startpakke til 270 kroner som gjør det mulig å lure din sexpartner til å tro at du er jomfru. Mange minoritetskvinner starter forhold med en løgn.  

Det skal understrekes at det også finnes familier som ikke er opptatt av jomfruhinner og blod på lakenet på bryllupsnatten. Dette gjelder de færreste. Vi vet ikke hvor mange kvinner det faktisk gjelder. Hvilke konsekvenser det får om de ikke blør på bryllupsnatten eller hvor mange som får gjennomført et inngrep vet vi ikke.  

Kvinnene er under press og tør ikke ta oppgjøret med familien. Men hjelper vi dem egentlig hvis disse operasjonene fortsetter å bli utført? Det hadde vært interessant å spørre legene hvor de har gjort av sine etiske vurderinger. Med et forbud mot «jomfrurekonstruksjoner» setter vi kvinnene i sjakkmatt, men det er en signaleffekt i at vi ikke støtter tanken om at kvinner skal være jomfru på bryllupsnatta. Det er viktigere at vi tar et oppgjør mot denne tankegangen. Vi må opplyse og veilede både jentene og deres familier - dette gjelder også mennene.  

Innfør obligatorisk seksualundervisning i skolene. Alle sosionomer bør kunne gi råd og veilede unge rundt denne tematikken. Legene bør slutte å utføre disse operasjonene, og i stedet opplyse kvinnene om at møydommen er en myte. 

Halima El Abbasi

Dana Manouchehri