197 unge gjengangere i 2018 - hva må gjøres?
Onsdag la Oslo-politiet fram tall for 2018 som viser at det var 197 gjengangere under 18 år, hvorav 182 i Oslo Bildet er tatt i forbindelse med en knivstikking i Oslo.   Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Onsdag la Oslo-politiet fram tall for 2018 som viser at det var 197 gjengangere under 18 år, hvorav 182 i Oslo Bildet er tatt i forbindelse med en knivstikking i Oslo.  Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Ungdomsgjengene bruker de yngste bevisst til å utføre vold og hevn, fordi de ikke får straffereaksjoner som de over 18.

Jeg har lenge vært bekymret for utviklingen i ungdomskriminelle miljøer i Oslo. Onsdag la Oslo-politiet fram tall for 2018 som viser at det var 197 gjengangere under 18 år, hvorav 182 i Oslo by.

I 2015 var det 88 gjengangere og i 2017 var det 151 gjengangere. Det vil si unge som i løpet av året er tatt for fire eller flere forhold (Oslo Speilet nr 2 2018). Dette er det som er registrert. Selvsagt vil det også være mange hendelser som vi på grunn av trusler og hevn mot de som «tyster» til politiet, aldri får vite om.

En viktig årsak til denne negative utviklingen er at de voksne kriminelle gjengene i de senere år har solgt narkotika og rekruttert blant barn og unge helt ned i 13, 14, 15, 16-årsalderen. Tidligere hadde de ifølge veteraner i miljøet mer kodeks om å holde seg unna de yngste. Nå er ungdomsskoler og barn og unge som er lette å utnytte, dessverre blitt et viktig marked for dem. De bruker til og med de yngste bevisst til å utføre vold og hevn, fordi de ikke får straffereaksjoner som de over 18.

Hva må gjøres? Det er mye forebyggende som kan tas bedre tak i - som å følge opp alle som dropper ut fra skolen med aktive tiltak fra dag 1, så de ikke blir hengende rundt i områder der gjengene rekrutterer. Regjeringen må gjeninnføre muligheten til å gi tiltaksplasser ned til 16 år, som de avskaffet fra 2016. Men vi må også gjøre mye mer for å ta de kyniske gjengkriminelle og stoppe unge gjengangere før de kommer for langt på en kriminell løpebane.

Derfor har vi i Stortinget foreslått å forby kriminelle gjenger og å rekruttere til dem. Da vil det bli straffbart å holde på slik kyniske gjengledere gjør nå blant barn og unge. Vi har også foreslått å øke antall plasser i ungdomsenhetene i kriminalomsorgen. I dag er det bare fire slike plasser på Vestlandet og fire for hele Østlandet.

Dette er for få plasser til at unge som begår den aller groveste gjentatte kriminaliteten kan få rammer hvor de må roe seg og kan få hjelp til å komme ut av den voldelige verden de er fanget i. Det innebærer altså ubetingede straffer, men ikke i fengsel sammen med garvede voksne kriminelle.

Vel å merke er det langt i fra alle de 197 gjengangerne i Oslo som trenger slike plasser. De aller fleste får tilpasset lokal ungdomsoppfølging og ungdomstraff. Men politiet har gitt klar beskjed om at fire plasser for hele Østlandet er for lite. Disse forslagene våre og andre tiltak mot kriminelle gjenger behandles i disse dager på Stortinget, og vi håper på et bredt tverrpolitisk samarbeid.


Av Jan Bøhler

Først publisert i Nettavisen 07.02.19

Dana Manouchehri