Voldsforsker om masseslagsmål i Oslo: – En gruppe som setter seg over samfunnets norme

Konfrontasjonen mellom en gruppe unge menn og politiet på Bogerud i Oslo denne uken har skapt diskusjoner.


Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

En video ABC Nyheter har sett viser hvordan politiet forsøker å få kontroll på 15-20 personer på Bogerud.

Blant innleggene som verserer på blant annet Facebook skrives det: «Det som kommer ut i media var ikke det som skjedde. Det var aldri noen gjengkonflikt, ingen slåsskamp heller og ingen som sloss mot politiet. Heller ingen som ble skadet».

Ifølge NTB ble til sammen ti personer pågrepet i Oslo, siktet for blant annet vold mot politiet etter melding om slåssing på Bogerud T-banestasjon i 21-tiden mandag kveld.

Da politiet ankom stedet, ble stemningen aggressiv. Personene, som er i alderen 16 til 25 år, etterkom ikke pålegg fra politiet om å trekke seg tilbake, og flere dyttet også til politibetjenter.

– Tror at de eier området

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk har sett videoen som ABC Nyheter har fått tilgang til og som viser at politiet arbeider med å få kontroll på de unge personene, samt en spent situasjon hvor politiet må legge flere i bakken og ta i bruk batong. Bjørnebekk kommenterer videoen slik:

– Dette er jo litt vanskelig å kommentere ettersom vi ikke får se foranledningen, den er jo borte. Men i forhold til utsnittet vi kan se på videoen, så viser det en gruppe mennesker som tilsynelatende tror at de eier området og de normene som skal gjelde der. De viser heller ingen tegn til å underordne seg ordensmakten, sier Bjørnebekk til ABC Nyheter.

Hun mener politiet ikke har annet valg enn å opprette ro og orden dersom det har funnet sted masseslåssing med personskade i forkant.

– En veldig alvorlig handling

– Masseslåsskamp på offentlig sted er en veldig alvorlig handling. Da må politiet gripe inn. Vanligvis får de kontroll, men av bildene og kroppsspråket ser vi at personer ikke hører etter eller endrer atferd når de blir tilsnakket. Vi kan ikke tillate at folk reagerer på den måten, sier voldsforskeren, som minner om at vold mot offentlige tjenestemenn straffes hardt.

– Hva er denne hendelsen på Bogerud et uttrykk for?

– Dette er et alvorlig trekk ved kriminalitetsutviklingen at noen ikke har respekt for landets lover. Det er et uttrykk for en gruppe som setter seg helt utenfor samfunnets vanlige normer, de innbiller seg at de eier området og aksepterer ikke at noen står over dem. Dette bryter med det som bidrar til et godt samfunn med felles normer, etikk og gode relasjoner til instanser som skal sørge for ro og orden, mener Ragnhild Bjørnebekk.

– Fiendtlig holdning til autoriteter

– Hva tror du er forklaringen på at dette skjer?

– Dette handler om en fiendtlig holdning til politi og andre autoriteter. Dermed tolkes ting i en negativ ramme basert på mistillit, som igjen forsterker det hele. Dette mønsteret er vanskelig å bryte, og bidrar til å legalisere bort vanlige normer, sier Bjørnebekk.

Politiet i Oslo har gjennomført en rekke avhør av de siktede for å skaffe seg et bedre bilde av hendelsen.

– Før vi har gjennomgått disse, er det vanskelig å si noe om årsak og motiv. Det vil også bli gjennomført vitneavhør, opplyser Terje Bechmann Dahl, leder etterforskningsseksjonen i Oslo politidistrikt.

De pågrepne er siktet for vold mot politiet, brudd på våpenloven, trusler og for ikke å ha etterkommet pålegg fra politiet.

Dana Manouchehri